Litsboken LVI 2007 sid. 64

Föreningshuset i Ringsta

av Leif Näsberg

Föreningshuset i Ringsta byggdes i början av 1930-talet som ordenshus för IOGT-logen 385 Ringblomman. Logen hade bildats 1893 under nykterhetsrörelsens första våg. Redan året efter beslutade man att uppföra ett eget hus för sin verksamhet och bygdens andra behov av samlingslokal.

Av fler anledningar kom det ändå att dröja ända till 1932 och rörelsens andra våg innan själva bygget kom igång. Då hade man samlat in ca 5 200 kronor. De boende i Byom, Backen, Ringsta och Kallsta tecknade bl a andelar för 25 kr i Byggnadsföreningen Ringblomman UPA som än i dag driver Föreningshuset.

I samband med försöken att finansiera bygget, skrev J P Arvidsson till ordföranden för IOGT i Sverige, om möjligheten att låna upp återstående 6 000 kr. Svaret kom: "Det synes mig som om logen har det relativt gott ställt. Men ni skall väl som så många andra loger bygga stort och förnämt". Det blev inget lån utan man fick låna upp resten från andra ordenssyskon i bygden istället.

Huset följer annars helt de principer som gällde vid den här tiden. en stor sal med läktare, en mindre sal med serveringsutrymme på bottenvåning och en bostad på övervåningen. I källarvåningen/suterräng byggdes affärslokal, garage och en bostad för affärsinnehavaren. Huset invigdes 1935 och hade då kostat 17 300 kr. Affären upphörde i mitten av 1990-talet. Stora salen har genom åren huserat allt från ordensmöten, danser, basarer, revyer till bioverksamhet.

Självklart finns många minnen. Det berättas att på 1950-talet var en av fruarna i serveringen känd för att koka svagt kaffe. När så en av de munviga gubbarna på byn skulle dricka och det kanske blivit lite extra svagt, sa han: "Nu tror je du ha lagt på bäre locke på panna en hen gången"!

Den senaste omfattande renoveringen genomfördes i mitten av 1980-talet till en kostnad av ca 1,6 miljoner. Idag används fortfarande huset som föreningslokal för bygdens föreningar men också för många andra aktiviteter som t ex föreningsfester, privata fester, kurser, danser, konserter, julmarknad, valborgsfirande, ungdomskvällar, gudstjänster och olika idrottsaktiviteter. I huset finns också en mindre styrketräningslokal, två omklädningsrum, solarium och bredbandsanslutning.

De senaste åren anordnas bl a ungdomskvällar/filmkvällar i Byalagens regi tillsammans med ungdomarna själva under höst och vår. Under 2006 - 2007 har också Danspatrullen uppskattade danskurser för både barn och vuxna.

 Målsättningen är förstås att trots begränsade resurser hålla huset i ett bra skick och att anpassa användningen till de behov som uppstår. För närvarande pågår ett större arbete med att på ett intilliggande område göra markarbeten för en ny utomhusrink som Norra Lits IF sätter upp. Om planerna går i lås kombineras den med en enklare tennisbana.


Källor: Minnesanteckningar av Sven-Eric Mattsson, Ringsta.

Uppgifter hämtade ur E.O Jonssons berättelse i Godtemplarminnen i samband med Inventeringen av Folkrörelsernas byggnader i Östersunds Kommun.

Uppgifter hämtade ur "Lite om livet förr i Norra Lit", sammanställt av klass 5 – 6 i Ringsta skola 1986.

© 2022 Extra utrymme för Norra Lits historiska sida.
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång